2010
12.10

Zajímavosti k finále

Přelouskal jsem vám nějaké výraznější postřehy od pánu Wintera a Van Pattena ze stránek HBO.  Nenápadně směřují k další řadě a vysvětlují důležité okolnosti k finále řady. Enjoy it. Sonny

Winter:

Epizoda se odehrává v posledních dnech před volbami v roce 1920. Došlo mi, že to muselo být kolem Halloweenu, tak jsme z toho udělali téma závěrečného dílu, Halloween, jeho zvyky a tradice. Konkrétně irské tradice, modlitba na hřbitově atd.

Zde Margaret zjistila důležitou informaci, že Nuckyho syn zemřel, když mu bylo pouhých šest dní, a dojde jí, že právě z tohoto důvodu k ní byl Nucky tak odtažitý. To bylo pro Margaret velice důležité.

Později jí dojde, že když ho poprvé potkala, tak byla také těhotná a to možná způsobilo Nuckyho přízeň. Právě těhotenství v něm zajisté vyvolává velice silné emoce.

Van Patten:

Původně jsme z jejich společné scény, kdy se baví o Nuckyho bývalé rodině, chtěli vystřihnout spoustu věcí. Ale nešlo to. Ta scéna je skvělá. 90 % z ní je Steve Buscemi. Předvedl skvělý výkon a určitě bylo moudré nic nevystřihovat. Oba herci odvedli dobrou práci a v této scéně Margaret opravdu nahlédla do Enochovy duše.

Winter:

Schůzkou s Rothsteinem dává Nucky všechno do pořádku. Spatří možnost, jak vydělat milion dolarů, ukončit válku, a navíc udělat Rothsteinovi laskavost. Jimmyho reakce je samozřejmě negativní. Nucky si ovšem nic nebere osobně. Všechno můžou napravit peníze.

Rothstein je zase o krok napřed. Součástí dohody je vydání bratru D´Alessiových. Rothstein má každého z nich pojištěného na půl milionu dolarů. Když zemřou všichni čtyři, tak na tom vlastně ještě milion vydělá. Pro něj je to výborný obchod, a i když si Nucky myslí opak, tak vítězem je Rothstein.

Nucky chytil příležitost a označil bratry jako pachatele masakru z prvního dílu, což je den před volbami důležitý politický tah.

Eliasovo znovujmenování  byl špatný krok. Po jejich hádce už neexistuje nic, čím by si ho Nucky udobřil. Eli se obrátil proti němu. Nucky si bohužel neuvědomuje, že jeho nejbližší  možná netouží jenom po moci a penězích, ale také po lásce, důvěře a emocích. Eli bohužel začne spolupracovat s komodorem a logicky k nim přibude i Jimmy. V konečném důsledku se z Nuckyho nejbližších stanou jeho nepřátelé. Chybou je, že Nucky by nikdy nepředpokládal, že se proti němu obrátí jeho vlastní bratr nebo právě Jimmy. Nucky si myslí, že si může koupit kohokoliv. Měl by klást větší důraz na city a emoce, byl by tak z něj mnohem lepší obchodník.

Winter:

Scéna s tradiční irským „brambackem“ je úmyslně v jistém směru nejasná. Stát se může všechno. Možná je to hloupá pověra s kusem hadru, ale taky je dost možné, že Margaret skutečně zůstane sama.

Van Patten:

Když se Margaret vrátí na večírek, vidíme, že se věci vracejí do normálu. Stejně jako byly předtím. Opět vstupuje do Nuckyho světa, stejně jako tomu bylo na začátku. Chtěli jsme ji vlastně znovu představit.

Winter:

Tímto překročila hranici. Rozhodla se, že se stane jeho královnou, která mu bude po boku.  To vyjadřuje i poslední scéna. Oba spolu vycházejí k ránu na promenádu a jsou šťastní. Nucky je zpátky na politickém vrcholu.

Van Patten:

V posledním chvíli oba přijdou k zábradlí na promenádě a zvláštním způsobem se na sebe podívají. Je z nich cítit takový falešný pocit bezpečí. Oba předstírají, že je všechno v pořádku. Když se ale zadívají zpátky na moře, tak je vidět, že si ani jeden není jistý jak svojí vlastní budoucností, tak budoucností jejich vztahu.


1 comment so far

Add Your Comment
  1. Díky za postřehy. Super práce.

    Thumb up 0 Thumb down 0